Ya olduğun gibi görün, yada göründüğün gibi ol.
Anasayfa | İletişim | Kapak Resimleri | Android

Bu kütüphane hiç boş kalmıyor!


10 bin kitap bulunan kütüphaneye günlük gazeteler ve dergiler de alınıyor

Bu kütüphane hiç boş kalmıyor!
Başkent Lefkoşa’da 1959 yılından beri eğitim veren Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi (SSEML)’de bulunan kütüphane, öğrencilerden büyük ilgi görüyor. Öğrenciler, teneffüslerde ve boş derslerinde, kütüphanede vakit geçirmeyi tercih ediyor.
Birçok kütüphanenin aksine neredeyse boş dakika olmayan SSEML kütüphanesinde 10 bin civarında kitap, günlük gazeteler, dergiler, internet ve satranç bulunuyor.
ÇİÇEKLER… MÜZİK…
Daha önce laboratuar olarak kullanılan odanın kütüphane şeklinde düzenlenmesiyle oluşturulan ve pencere içleri çiçeklerle süslenen kütüphanede, aşırı bir sessizlik kaygısı da yok. Müzik eşliğinde kitap, gazete, dergi okuyup sohbet eden; internette gezinen, satranç oynayan öğrencilere rastlamak mümkün…
SSEML’deki kütüphanenin sorumlusu Müyesser Ünüçok, bir müzik öğretmeni. Müdür muavinliği görevini, sağlık sorunları yüzünden bırakıp bakanlıkta bir görev üstlenmek üzere başvurmayı düşündüğü bir dönemde, Okul Müdürü Hüseyin Koze’nin önerisiyle kütüphane sorumluluğunu üstlenmiş.
Kütüphanecilik konusunda kendini geliştiren, birçok kursa katılan, önceleri kendi cebinden gazeteler, dergiler alan Müyesser öğretmen, SSEML’nin aslında en eski okul kütüphanesine sahip okullardan biri olduğunu ancak uzun yıllar kitapların atıl kaldığını anlattı.
“ÖĞRENCİLERİ BURAYA NASIL ÇEKEBİLİRİM?”
Ünüçok, kütüphanenin sorumluluğunu üstlenince “öğrencileri buraya nasıl çekebilirim” diye düşünüp birçok çalışma yaptığını; öğrencilerin zamanlarını boş geçirmemesi, zararlı alışkanlıklar edinmemeleri için kütüphaneyi tercih edilir bir yer haline getirmek istediğini söyledi.
Müyesser Ünüçok, kütüphanede birçok değerli kitabın ilk baskılarının ve klasiklerin de bulunduğunu kaydederek, öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması için yeni çıkan kitapları, dergileri, gazeteleri de aldıklarını; okul aile birliğinin ve okul idaresinin bu amaçla bütçe ayırdığını belirtti.
ŞİİR MERAKI
Kütüphanedeki kitapların bilgisayara da kayıtlı olduğunu; öğrenciler isterse evlerine götürmek için de ödünç kitap alabildiğini ifade eden Ünüçok, şöyle konuştu:
“Öğrenciler burada sosyalleşiyor, yeni arkadaşlar ediniyor. Okuduklarını anlatan, tartışanlar var. Bazen bir kitaptan bir bölümü ben onlara okuyorum ve gerisini merak edip alıp okumalarını sağlıyorum. Şiir kitabı talep edenler hatta şiir yazanlar var. Kız arkadaşına şiirli cep telefonu mesajları yazmak için romantik şiirler arayanlar da oluyor.”
Ünüçok, gönüllü öğrencilerden kurdukları kitap kulübündeki öğrencilerin, kütüphanedeki birçok işte kendisine yardım ettiğini de anlattı.
KÜTÜPHANE HAFTASINDA ETKİNLİKLER
Kütüphane Haftası etkinlikleri çerçevesinde okulda da bazı etkinlikler düzenlediklerini, yazar ve şairleri konuk ettiklerini belirten SSEML Kütüphane Sorumlu Öğretmeni Müyesser Ünüçok, bu yılki sohbet toplantılarına Ayşe Tural ve Gürgenç Korkmazel’in katıldığını; Işık Kitabevi’nin de okulda stant kurduğunu söyledi.
Ünüçok, bu gibi etkinliklerin öğrencilerde olumlu etkiler yarattığını, kitap okumaya ilgilerinin arttığını kaydederek, bu nedenle etkinlikleri eğitim yılına yaymayı planladıklarını belirtti.
Öğrencilerin kütüphanede daha çok zaman geçirmesini sağlamak amacıyla satranç başlattıklarını; matematik öğretmeni İbrahim Sakallı’yla birlikte kendisinin kurslar verdiğini ifade eden Müyesser Ünüçok, bu yıl eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği satranç turnuvasına da katıldıklarını bildirdi.
“FARKLI PENCERE AÇMAK İSTEDİM, ÇOK MUTLUYUM”
“Bu kütüphaneyle öğrencilere, farklı bir pencere açmayı, farklı bakış açısı kazandırmayı istedim. Hep ‘kitap en iyi arkadaştır’ görüşünü benimsedim ve şimdi öğrencilerimin kütüphaneye gösterdiği ilgiden çok mutluyum” diyen Ünüçok, öğrencilerle kurduğu yakın diyalog sayesinde onların her türlü sorunlarını paylaşıp çare aradığını; isteklerini dinlediğini belirtti.
KOZE: “KÜTÜPHANE İÇİN DAHA BÜYÜK YER ARAYIŞINDAYIZ”
SSEML Müdürü Hüseyin Koze, 623 öğrenci ve 118 öğretmenin bulunduğu okulda, bir süre önce görev yapan Türkiye’den gelen öğretmenlerden Mehmet Koç’un girişimiyle oluşturulan kütüphanenin Müyesser Ünüçok’un özel çabasıyla bugünlere geldiğini söyledi.
Koze, öğrencilerden gördükleri ilgiden memnuniyetini ifade ederek, kütüphane için şimdi daha büyük bir yer arayışında olduklarını belirtti.
“KKTC OKULLARINDA TEK”
Böyle bir kütüphanenin KKTC okullarında tek olduğunu iddia ettiğini söyleyen Hüseyin Koze, “Yaşayan kütüphanenin en güzel bizde. Günlük gazeteler, dergiler, kitaplar almak için bütçe yarattık. Öğrenciler ve öğretmenler yararlanıyor. Satranç ve internet de var” diye konuştu.
SSEML Müdürü Koze, okulda 7 alanda eğitim verdiklerini ve bakanlık, Türkiye ve AB finansmanlarıyla çeşitli projeler ürettiklerini de anlattı.
İş hayatına hemen atılabilecek, meslek sahibi kişiler yetiştirdiklerini anlatan Koze, “elektrik elektronik, bilişim teknolojileri, inşaat teknolojisi, motorlu araçlar, metal işleri, ahşap teknolojisi ve makine teknolojisi alanlarında eğitim gören öğrencilerin, birçok proje sayesinde pratik de yaptığını belirtti.
Okulda, rüzgar ve güneş enerjisiyle elektrik üretimi, otomasyon sistemleri ve 57. kanaldan test yayını yapan bir televizyon da bulunuyor.
ÖĞRENCİLER NE DEDİ?
TAK muhabirinin kütüphanede bulundukları sırada görüştüğü SSEML 9. sınıf öğrencilerinden Burak Arangül, boş derslerinde kütüphaneye geldiğini ve araştırma yaptığını söyledi. Arangül, “Burada zaman geçirmeyi seviyorum” dedi.
Doğukan Hasan Yavuzkurt, kütüphanede genellikle satranç oynadığını; birçok okulda kütüphane olmadığını bildiğini belirterek, kitap okumayı da sevdiğini söyledi.
Uğur Mumcu, kütüphanenin her gün mutlaka geldiği bir yer olduğunu ifade ederek, dergileri takip ettiğini ve ödevleri için internette araştırma yaptığını kaydetti. Mumcu, “Kitap kulübünde de yer alıyorum ve hocalarıma yardım ediyorum” diye konuştu.
Derviş Kuşçu, ödevlerini kütüphanede yaptığını, ayrıca gazete okuyarak haberlerden haberdar olduğunu belirtti.
Kütüphaneye ara sıra geldiğini söyleyen Erdem Nazlı, kitap okumak yanında, satranç ve internetin ilgisini çektiğini ifade etti.
İbrahim Gezpak, teneffüsler ve boş dersler sırasında, merak ettiklerini araştırıp, gazete okumak için kütüphaneye geldiğini belirtti.
Salih Bolu adlı öğrenci ise, kütüphanedeki zamanını daha çok gazete okuyarak geçirdiğini söyledi.

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..




Blogger eklentileri


Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

0 yorum:

 
 

Diyer Sitemize Bekleriz FacebookTs

X